Vivo barefoot breatho trail

IMG_1209

Barfotaterränglöparsko :)

IMG_1217

Bakgrund

Jag köpte mina Vivo förra året (2013) på tävlingen Toughest i Köpenhamn. Jag hade ganska nyligen sprungit i mål på banan och min Asics fuji som jag hade på fötterna då hade släppt i sulan. Det var helt enkelt dags för ett par nya skor terrängskor. Driven av nyfikenhet och en övertro på säljarens lovord slog jag till och köpte ett par. Jag har tillbringat ganska mycket tid i skorna, bl.a. Tävligen ”Bulltofta Brutal” med tiden 34:26 ca 7km om jag minns rätt, väldigt tuff terrängbana. Längsta passet med skorna har varit uppe på romeleåsen ca 25km på 2h13min.  I övrigt har jag använt de mycket till orientering, promenader med hund i skogen, och andra vardagliga aktiviteter.

Fakta om skon 

IMG_1211

Innersula framsida

IMG_1213

Inersula baksida

Alla skor från Vivo är såkallade ”barfota” skor. Skorna är helt platta i sulan och kräver en hel del från löparen. Sulan på deras trail sko är 2,5mm tjock med 4,5mm gummi dubbar. I skon finns en innersula som är ca 3mm tjock. Innersulan är det tänkt att man ska ta bort så fort som möjligt, och ska endast användas av oerfarna löpare eller som markisolation vid kallt väder. Skon väger just nu hemma på köksvågen 285gram med sula, i halvskitigt tillstånd och i storlek 43. Enligt tillverkaren väger skon 260gram storlek 42, så det verkar ju stämma rätt så bra med verkligheten. Alla Vivo skor har en väldigt stor ”tåbox” något som får ses som ganska säreget. För de som har veganläggning kan de glädjas åt att alla skor från Vivo är tydligen 100% Vegan vänliga. Om det tillika innebär att de är 100% miljövanliga låter jag vara osagt.

Pris: ca 1000kr

Egna erfarenheter

Skon ger som tillverkaren lovar en väldigt stor markkontakt. Detta gör det till en väldigt härlig känsla när man springer i oanad terräng. Det ger också en lika stor obehags känsla när man kommer ut på en grusväg med småstenar, eller om man råkar springa på en ensam sten i terrängen. Det gör ont, och kan nästan likställas med om man skulle springa helt barfota. Detta i sig gör iallafall att min teknik blir lidande. Enligt tillverkaren så är det fördelaktigt att känna underlaget så bra och att foten med tiden ”lär sig” var den ska lägga vikten (för att undvika vassa stenar), jag har dock inte märkt av att mina fötter lärt sig det.

Skon sitter ganska löst runt hälen och rekommenderas av tillverkaren att snöras löst jämfört med andra skor, detta p.g.a. att foten ska få full rörelsefriheten och inte begränsas så mycket utav skon. Jag tycker det är ett ganska bra synsätt och har upplevt det som väldigt behagligt, dessvärre har den lösa passformen i hälen (trots att jag snöra de hårdare än vanligt) gjort att jag tappat skon i gyttjigt underlag under bl.a. Bulltofta Brutal.

IMG_1215

Hela undersidan på skon är täckt av V formade dubbar

Greppet från dubbarna tycker jag på det stor hela är bra, man får ett bra grepp i terräng uppför och nerför även i slirig terräng. Det jag saknar med dem är en bättre gummi blandning som hade gjort att de greppade på blöta hinder t.ex. stockar stenar etc. Jag har framförallt upplevt detta när jag sprungit hinderbana. En sula med grepp liknande Inov8 hade varit att föredra

Något som jag verkligen gillar på skon är dess stora tåbox. Tårna får väldigt fritt utrymme och vänjer sig snabbt vid den goda platsen. Jag som bär Vivos skor till vardags också får till och med lite problem när jag ska få på mig ett par ”vanliga” skor med smalare framtill. Mer stora tåboxar!

Hållbarheten på skorna har varit god, även om jag till en början tyckte att det såg ut som om sulan skulle släppa i limningen.  Men man ska nog se upp så man inte får ett måndags ex. då kvalitén enligt erfarenhet från andra brukar skifta i just limningen av sulan.

Slutsats

Så vad duger den här skon till? Personligen så är inte detta en sko jag vill tävla i, springa tempo pass, eller intervaller. Jag vill heller inte springa i grupp med andra som har ”vanliga skor”, då deras tempo och löpsteg hade gjort det svårt för mig att hänga på med mina Vivo, framförallt i stenig/grusig terräng.

Vibram-FiveFingers-KSO-Men-Full

Googlad bild på Vibram fivefingers KSO

Jag tycker skon passar utmärkt för härliga rekreations löppass i skogen där nyfikenheten får styra för att ta sig fram i terrängen. Vanliga promenader och andra vardags aktiviter. Lekfulla träningspass i naturen. För dig som vill testa ”barfota” löpning/vandring, men lik som jag, inte får plats med tårna i Vibram fivefingers konstiga tåfickor. :)

 

 

 

Kommentera